A Csanádi Szőlőbirtok története hosszú évtizedekre nyúlik vissza, hiszen agrár család révén már régóta foglalkoznak gyümölcs- és szőlőtermesztéssel. Dinamikusan fejlődő borászati üzemüket 2013-ban építették fel azzal a céllal, hogy az általuk megtermelt szőlő minél nagyobb részéből ő maguk készítsenek bort. A Csanádi Szőlőbirtok fiatalos szemléletű, a kíméletes feldolgozás után reduktív technológiát követnek, s könnyű, jóivású, gyümölcsös borokat készítenek fogyasztóiknak. | |
Legfőbb fajtáik a magyar nemesítésű Irsai Olivér, valamint a világon már jól ismert Sauvignon blanc. Kékszőlők tekintetében a rozék és gyümölcsös vörösborok Kadarkából készülnek. A család a termőföldtől az asztalig a legnagyobb odafigyeléssel és szorgalommal készíti termékeit. | |
A család főborásza és szőlésze Csanádi Bálint kertészmérnök, szőlőtermesztő és borász szakmérnök, valamint növényorvos. Bálint, édesapja és bátyja együtt dolgoznak gazdaságuk fejlődéséért. Üzemük központja Császáröltés, s összesen 240 hektár saját szőlőterületen dolgoznak a Hajós-Bajai borvidéken. Szőlőik Hajóson, Császártöltésen, valamint Imrehegyen találhatóak. | |
Vendégeiket a Szőlőbirtokon és a Korona Rendezvényházban fogadják, akár csak egy borkóstolóra, akár esküvőt, születésnapot, céges rendezvényt szervezve. Összesen 300 fő fér el náluk kényelmesen. 1999 óta már meg is tudnak náluk szállni a vendégek a Korona Panzióban, vagy a Csanádi Szőlőbirtok Vendégházban. |
Csanádi Szőlőbirtok Borászat:
6239 - Császártöltés, Nagycsala tanya 13. / Tel.: +36 70 382 3402
Csanádi Szőlőbirtok Vendégház:
6239 - Császártöltés, Nagycsala tanya 13. / Tel.: +36 78 422 684
Korona Panzió és Rendezvényház:
6237 - Kecel, Vasút u. 58. / Tel.: +36 78 422 684
Cím: 6239 Császártöltés, Nagycsala tanya 13.
Telefon: 06 78 422 684
E-mail: korona.panzio.kecel@gmail.com
Mendler Zoltán 1997-ben végzett élelmiszeripari technológusként, majd 20 évet főborászként dolgozott. Saját pincészetét 2017-ben indította el. | |
A Mendler családi pincészet több, mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. A család a Hajós-Bajai borvidéken közel 9 hektáron 9 szőlőfajtával dolgozik. | |
Fő fajtái: Generosa, Cserszegi Fűszeres, Zweigelt és Kékfrankos. Évente 15-20.000 palack bort állít elő a kézzel szüretelt, kizárólag saját művelésű szőlőből. Fehér és rozé borait reduktív módon, vörösborait hagyományos eljárással, fahordós érleléssel készíti. | |
Pincetúrát és borkóstolót is kínál 25 főig a kóstolópincében előzetes egyeztetés alapján. Beszélt nyelvek: német,magyar
|
Elérhetőségek:
Cím: H-6239 Császártöltés, Főkáptalan pincesor 352. Hrsz.
Telefon: +36703322923
E-mail: mendlerz1@gmail.com
Berger Gábor a Berger család 3. generációs borásza, tanulmányai elvégezte után 2003 óta vesz részt a borászat mindennapjaiban. Ekkor kezdett bele a minőségi palackos borkészítésbe | |
Gábor nagyapja 1980-ban mindössze negyed hektárral indította el a borászatukat. Azóta családjuk 14 szőlőfajtával, összesen 36 hektáros ültetvényen gazdálkodik. Gábor kezdetben édesapjával közösen, majd 2010 óta egyedül vezeti a Bergervin borászatot. | |
Legfontosabb szőlőfajtáik: Olaszrizling, Generosa, Sauvignon blanc, Kékfrankos és Merlot. | |
2016-ban nyitották meg vendégházaikat, és azóta foglalkoznak a borászkodás mellett vendéglátással is. Császártöltésen 17 főt, a Hajósi pincefaluban 10 főt tudnak jelenleg elszállásolni, és folyamatosan bővülnek. | |
A pincében borkóstolásra 35 főt, jó idő esetében borteraszukkal együtt 50 főt tudnak borkóstolásra fogadni. Gábor azonban nem kizárólag egyedül dolgozik, hiszen felesége, Emese részt vesz vele minden hétvégén a vendégek fogadásában, és a hétköznapok munkáiban. A házaspár célja az, hogy az embereknek Császártöltésről a családias vendégszeretet, a sváb életérzés és a kiváló minőségű borok jussanak eszükbe.
|
Elérhetőségek:
Cím: Bergervin 6239 Császártöltés, Keceli utca 99.
Telefon: +36302290449
E-mail: bergervin@gmail.com
A Lakner Winery Kft. 2010-ben alakult, s tulajdonosa Lakner László. | |
László küldetése a hajós-bajai borvidék szőlőtermésének eljuttatása a nagyvilágba és a borvidék megismertetése a külföldi fogyasztókkal. László 2011 és 2014 között bérelte a császártöltési nagyüzemi borászatot, majd 2015-ben saját borászati üzemet épített. | |
A teljes üzem összesen 4.000 tonna szőlőfeldolgozó és 30.000 hl tárolókapacitással rendelkezik. A teljes feldolgozott szőlőmennyiséget a környékbeli termelőktől vásárolják meg, összesen 500 hektárról. Fő fajtáik a Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Rajnai rizling, valamint a Kékfrankos. Borászatuk fő termékei a hűtött, tisztított fajta mustok, reduktív rosé és fehér fajtaborok, melyeket Krajnik Attila főborász készít. | |
Borászatuk feladatának és felelősségének érzik, hogy szőlősgazdáik szorgalmas munkájának gyümölcse és a nagyvilág borfogyasztóinak ízlése össze tudjon kapcsolódni. |
Elérhetőségek:
Cím: 6239 Császártöltés, Keceli úti tanyák 3.,
Telefon: +36 30 836 1420