preloader
A sütik segítenek jobb felhasználói élményt nyújtani. Weboldalunk használatával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Eredetvédelem

A Hajós-Bajai borvidék szőlőtermesztését tekintve tradíciókat örző és innovatív borvidék is, a világfajták mellett megmaradtak a hagyományos magyar fajták és régi művelésmódok. A takarásos fejművelésű kadarkától kezdve megtalálhatjuk a Sylvoz-művelésű Chardonnayt is. A megengedett maximális rügyterhelés a borvidéken legfeljebb 12 élő világos rügy/m², a maximális terméshozam pedig oltalom alatt álló eredetmegjelölésű prémium tételeknél 11,5 t/ha.

A csendes fajtaborokat nagy test, ásványosság, magasabb alkohol és mérsékelt savtartalom jellemzi. Illatban intenzív gyümölcsösség és a szőlőfajtára jellemző aromák jellennek meg. A fehér-és rozé borok zamatban gazdagok és gyümölcsösek, gyakran reduktív technológiával készülnek. A vörösborok mély színűek és határozott csersavakkal rendelkeznek a tradícionális kis fahordós érlelés után.

A szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőborok jellemzően helyi aromatikus fajtákból készülnek, mint például az Irsai Olivér vagy a Cserszegi fűszeres. A feldolgozás során elsődleges célunk a szőlő természetes, primőr íz- és aromaanyagainak megőrzése. A Hajós-Bajai szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőborok harmonikus savtartalmúak, élénk, gyümölcsös illatúak és ízűek.

A Hajós-Bajai OEM tradícionális pezsgők fő jellemzője a citrusos gyümölcsök mellett a csonthéjas, érettebb gyümölcsökre emlékeztető jegyek, mint például a sárga- és őszibarack. A talaj magas mésztartalma kitűnő alapot ad a megfelelő savtartalom eléréséhez. A borvidéken készült pezsgők általában kis, kézműves pincészetekben készülnek, ahol a pezsgő rázása és degorzsálása mind kézzel történik.